Tojás teszt

Hogyan tudsz megkülönböztetni egy főtt tojást egy nyers tojástól?  Pörgesd meg őket. A főtt tojás gyorsabban pörög.

Húsevő növény

Amióta húsevő növényem van, azóta befelé hajtom a legyeket a lakásba.

Magyarország halfogyasztás

Magyarországon eszünk a legkevesebb halat az EU-ban.

Irigy Hónaljmirigy érdekességek

Tudtad, hogy az Irigy Hónaljmirigyből ismert Sipos Peti az Ossian együttes dobosa volt? Végzettsége szerint cukrász.
Az Irigy Hónaljmirigyes Sipos Tomi pedig háromszoros kajak országos bajnok, sportmenedzser végzettségű.
 

A szürke ötven árnyalata

A szürke 50 árnyalata:
#272727 #282828 #292929 #2b2b2b #2c2c2c #2e2e2e #313131 #323232 #343434 #353535 #373737 #393939 #3a3a3a #3c3c3c #3f3f3f #404040 #424242 #444444 #454545 #474747 #484848 #4a4a4a #4b4b4b #4d4d4d #4e4e4e #4e5054 #505050 #515151 #535353 #565656 #575757 #585858 #595959 #5b5b5b #5c5c5c #5e5e5e #616161 #626262 #646464 #656565 #676767 #6a6a6a #6b6b6b #6c6c6c #6d6d6d #6f6f6f #727272 #737373 #757575 #767676
 

Evés videó - evés főállásban

Dél-Koreában most egy olyan jelenség van, hogy ül a lány a kamera előtt, és eszik. És sok ezren nézik közben online videó közvetítésben vagy a YouTube-on. A lány elmondása szerint olyanok nézik, akik diétáznak, és nem ehetnek, vagy egyszerűen késő este van, és azért nem ehetnek,vagy csak nincs otthon kaja. Havonta 7000 eurót keres ezzel. Hogy ledolgozhassa a kilókat egy luxus fitness stúdióban. Galambos Dániel

Tihanyi aranyház

A tihanyi aranyház egy gejzírkúp.

Az erőemelés három fogásneme

Az erőemelés három fogásneme: fekvenyomás, guggolás, felhúzás.

Sárkányfű = tárkony

A sárkányfű nevű fűszernövény, azaz a tárkony jótékony hatású az emésztésre.

Barkácsolás jelentése

Hogyan indultak a vad becserkészére a vadászok barkácsoláskor? Lovas fogattal.

Jázmintea

Mijét használják a jázminvirágnak a jázmintea elkészítéséhez? Csak az illatát.

Szösszenetek

Őrzött parkoló, mint ahogy a nevében is benne van, nem az autót őrzik, hanem a parkolót.

Vendégek érkeztek:
Van alkoholmentes söröd? Van, persze. Akkor dobd ki, és hozzál rendeset.

Voltunk strandon. Annyira kevesen voltak, a saját csajomat kellett stírölnöm. El is kértem a számát.

Voltam röntgen vizsgálaton, megszólalt az asszisztens: Fejére vigyázzon, mert kezdhetjük az egészet előről.

 

Denevér

Egy denevér átlagosan 20 órát alszik naponta.

Tallinn - Depeche Mode bár

A tallinni Depeche Mode bárban kizárólag Depeche Mode szól. Honlapjuk itt: www.depechemode.ee

Chiquita-Fyffes

Az amerikai banánkereskedő cég, a Chiquita egyesült az ír vetélytársával, a Fyffes-el. Így együtt piacvezetők lettek banánban a világon, legnagyobb riválisaik, a Dole és a Del Monte előtt. A Chiquita-Fyffes 32 000 munkatársával évi 160 millió banánt termel.

Azért van a macska...

Azért van a macska, hogy az ember kockázatmentesen megsimogathasson egy tigrist.

Star Wars 7

A Star Wars 7 bemutatója  2015. december 18-án lesz. A Star Wars 6, az 1983-as A Jedi visszatér folytatása lesz. A London közelében található Pinewood Studiosban forgatják.

3D nyomtató kávézó

Az első 3D nyomtató kávézó Európában Spanyolországban, Barcelonában nyílt meg, 2014-ben. FabCafe névre hallgat, Carrer Bailen 11, Bajos cím alatt található, videó róla itt található:
http://www.welt.de/vermischtes/article127055694/Erstes-3D-Drucker-Cafe-in-Barcelona-eroeffnet.html
De van már Japánban, Tokióban is, és Kínában, Tajpejben is.
Szállásokat fenti városokba a HRS-szallas.hu oldalon találsz, olcsó repülőjegyet pedig a www.repulojegy-foglalas.hu -n, utasbiztosítást pedig a www.biztositas-kalkulator.hu -n köthetsz.

Szakáll adó

Tutdtátok, hogy az orosz férfiaknak a 17. század végén adót kellett fizetniük a hosszú szakálluk után. Ez komoly! Az intézkedés azért született, hogy az emberek nyugatibbnak, modernebbnek nézzenek ki.

Nyaralás, utazás - top célországok

Ide utaznak a magyarok idén nyáron!

A januári utazásfoglalások alapján Görögországban fog nyaralni a legtöbb magyar 2015 nyarán. Egyiptomtól már nem félünk, sőt itt költjük el a legtöbb pénzt. Horvátország a családosok kedvence. Jó hír, hogy olcsóbban nyaralunk idén.


A legnépszerűbb célpontok


A StartUtazás (http://startutazas.hu) felmérése szerint idén Görögország, Törökország, Bulgária, Tunézia, Egyiptom és Horvátország a legnépszerűbb külföldi utazási célpontok. A több mint 3.000 foglalás alapján készült – nem reprezentatív – felmérés szerint a hat legnépszerűbb országba megy a magyarok 85%-a, sőt az első három országban nyaral a magyarok kétharmada.

A tavalyi évhez képest legérdekesebb változás, hogy Egyiptom ismét felkerült az utazási térképre. Míg tavaly csak a nyolcadik helyet érte el az ország a rossz biztonsági helyzet miatt, idén felugrott az előkelő 5. helyre. Érdekesség az is, hogy míg tavaly főként párok, idén már családok is utaznak a piramisok országába. Ez is mutatja, hogy az országot ma már biztonságosnak tekintik a nyaralók.


Olcsóbban nyaralunk!

Jó hír a nyaralóknak, hogy szinte az összes országban csökkentek a nyaralás költségei. Törökországban és Görögországban csak kismértékű volt az árcsökkenés, ám Bulgáriában és Tunéziában több mint hat százalékkal estek az utazási árak. Az áresés oka az egész Európát sújtó defláció.

Egyedül Egyiptomban tapasztalható jelentős áremelkedés. Tavaly a biztonsági kockázatok miatt még ingyen sem akartak az emberek a Vörös-tenger partjára utazni, most, a növekvő kereslet miatt több mint 50%-kal nőttek az utazás költségei.


Az első helyezett: Görögország

Görögország első helyét a népszerűségi listán csak a két évvel ezelőtti görög válság ingatta meg időlegesen. Görögország esetében nem lehet általános érvényű mintákat találni sem a nyaralás értékére, sem arra, hogy kik választják a nyaralás célpontjának, hogy milyen céllal, milyen okból keresik fel az országot. Rengetegen mennek Észak-Görögországba szárazföldi egyéni vagy buszos utazással, illetve a szigetekre charterrel utazva. Egy biztos, ha Magyarországról hárman tengerpartra indulnak, egyikük (34,1%) Görögország felé veszi az irányt.

(Görögországi nyaralások: http://startutazas.hu/gorogorszag)


A 2. Törökország: itt hagyjuk a legtöbb pénzt

Törökország végzett a második helyen, ha az utasok számát (22%) vesszük alapul, de messze az első helyre kerül, amikor a rangsorolás alapja a nyaralásokra költött összeg. Törökországban csak (98% felett) all inclusive ellátásos, 4 és 5 csillagos szállodákban foglaltak utat a magyar utasok a 2015-ös nyaralási szezonra. A legtöbb esetben 3 és 4 fős családok utaznak nagyobb gyerekekkel. Törökország vonzerejét a kiemelkedő minőség és a tengerpart adja.

(Nyaralások Törökországban:  http://startutazas.hu/torokorszag)

 

A 3. Bulgária: Szép is, olcsó is, jó is

Bulgária a nyaralás szempontjából igazán fontos szép-olcsó- jó hármasából az egyik legjobb keveréket kínálja. Igazi családi nyaralóhely, az idei tapasztalatok alapján átlagban négy fő, két felnőtt és két gyerek utazik valamelyik Fekete-tenger melléki városba.

Bulgária abból a szempontból is különleges, hogy közel azonos arányban vásároltak egyéni utazásos nyaralásokat, mint charterrepülős utakat. Minden kilencedik (10,9%) magyar utas a Fekete-tenger finom homokos fövenyén fogja kipihenni fáradalmait, családjával együtt.

(Bulgáriai nyaralások: http://startutazas.hu/bulgaria)

 

A 4. Tunézia: a pici gyerekesek paradicsoma

Minden 12. utas (8,5%) az idén Tunéziában fogja tölteni a szabadságot. Tunézia egyértelműen a családi nyaralásra teremtetett: a lassan mélyülő, finomhomokos tengerpartokon a kisebb gyermekek is biztonsággal pancsolhatnak. Az eddig tapasztalatok szerint a családok tudatosan választják az Észak-afrikai ország strandjait, igen nagy arányban egy pici gyermekes családok vásároltak utat Tunéziába.

(Tunéziai nyaralások: http://startutazas.hu/tunezia)

 

Az 5. Egyiptom: ötször annyi magyar, mint tavaly

Tavaly a labilis belpolitikai körülmények miatt Egyiptom csak a 8. helyen állt a rangsorban, az idénre azonban ismét visszatért a korábban mindig is elfoglalt helyére. Az idén ötször annyi magyar utazik majd Egyiptomba a nyáron, mint egy évvel korábban.

 Egyiptom igazi egzotikus úti cél, az egyik legszebb tengerparttal, ami itthonról öt óra repülési időn belül elérhető. Nem is csoda, hogy az élmezőnyben Egyiptom esetében a legmagasabb az egy főre eső ár. Egyiptomban túlnyomó részben 5*-os, all inclusive ellátású szállodákra volt igény a januári időszakban.

(Egyiptomi utak: http://startutazas.hu/egyiptom)

 

A 6. Horvátország: a háromgyerekes családok célpontja

Az utasok 6%-a foglalt le eddig Horvátországba nyaralást. A szám alacsonynak tűnik, de itt sok az egyéni utazás, és a korábbi tapasztalatok szerint sokkal később, május után érkezik hatalmas mennyiségben érdeklődés.

Ami azonban a számokból így is kiderül: Horvátország a leginkább családi célpont, itt a legmagasabb az együtt utazók száma, és itt a legalacsonyabb a nyaralásra befizetett összeg. Csak Horvátországban magasabb az átlagos csoportlétszám négynél, azaz a három gyermekkel utazók elsődleges célpontjának az Adria tűnik.

(Horvátországi nyaralások: http://startutazas.hu/horvatorszag)

Fabera életmódközpont

Itt a külső-belső megújulás ideje!

A Móricz Zsigmond körtéren található Fabera exkluzív szépség-és életmódközpont 127 négyzetméteren, családias hangulatban kínálja programok és szolgáltatások széles skáláját. Fabera világa egy hely a nő újjászületésének. Nem szépségszalon, nem mozgásstúdió, sokkal több ezeknél. Egy hely, ahol nem csak külsőleg alakulhatsz át, de lelkileg is töltekezhetsz, és az összes felmerülő problémádra megoldást találhatsz. 

Fábián Erika személyes, évtizedes tapasztalataira alapozva fejlesztette ki a Fabera módszert. Már sok-sok éve tart önbizalomnövelő és stresszkezelő előadásokat, illetve a járástechnikán és a modellképzésen keresztül is kapcsolatba kerül hölgyekkel.


Azt vette észre, hogy a nők, ahogyan az életükben haladnak egyre előrébb, elakadhatnak, ekkor tudatosan vagy tudattalanul elkezdik érezni, hogy valami nem stimmel, valami hiányzik, vagy valami nem jól van. Ez gyakran előfordul szülés után, párkapcsolati problémák jelenlétekor, vagy a külsőségekkel való elégedetlenség következtében.

A Fabera módszer segít helyreállítani a törést a nők életében, ezáltal önbizalmukat is visszanyerik. A módszer egyénre szabottan, őszintén vezet rá a megoldásokra. A „Beszéld meg Faberával”, önbizalomnövelő és stresszkezelő tréningek segítségével megtanulhatod visszanyerni az irányítást az életed felett, és elindulhatsz a pozitív változás útján. 

Ha bizonytalan vagy a külsődet illetően, szeretnéd megtudni, mi áll jól neked, vagy csak változásra, stílusfrissítésre vágysz, a Fabera exkluzív szépség-és életmódközpont stílus-és öltözködési tanácsadással, szín-és stílus tanácsadással, sminkoktatással vár, és segít felfedezni a benned rejlő istennőt.


Fabera világában a belső kiegyensúlyozottságon túl kiemelt figyelem jut a szép külsőnek. Abban hisznek, hogy a boldogság azon múlik, mennyire érezzük magunkat jól a bőrünkben. Csodanő, Bombanő, Fittnő és Extranő fantázianevű csomagjaik között biztosan megtalálod az igényeidnek legmegfelelőbbet.

Sőt, a Fabera élményközpontban a barátnőiddel is együtt szépülhetsz egy csajos nap keretében, ahol minden csak rólatok szól. A Szülinapi meglepetés program keretében meglephettek egy szülinapost, akit tárt karokkal vár a fodrász, csodálatos sminket kap, de nem csak ő, ti is szépültök a halpedikűrös kényeztetés és paraffinos kézápolás alkalmával. És ha ez sem lenne elég, pezsgő, játékos önismereti feladat és sok-sok meglepetés gondoskodik a kiváló hangulatról. 

A megnyerő külsőhöz hozzátartozik a fittség, így természetesen a formálódni vágyókról sem feledkeztek meg. Ha nem szereted a zsúfolt konditermeket, ha feszélyezve érzed magad, hogy mások előtt kell edzened, itt a helyed!Kardiogépek, Flabélos, haspad, súlyzók, és nem utolsósorban tükrös terem segít alakod tökéletesítésében. Ha célzottan a derék részt szeretnéd formálni, próbáld ki a hulahopp edzést, mely azon túl, hogy remekül égeti a kalóriákat, feltölt vidámsággal. Fejleszti a ritmusérzéked, koncentrációd és megerősíti a hát, has, derék izmait, illetve a gerinctartó izmokat. 

Ha eddig nem jártál sikerrel a fogyókúrák alkalmával, hamar visszahíztad a leadott kilókat, és fogalmad sincs, hol rontottad el, Fabera világa erre is kínál megoldást. A Dupla F fogyiklubban teljesen új szemlélettel és gondolkodásmód elsajátításával érheted el a vágyott külsőt, éhezés, lemondás és szenvedés nélkül.

Odafigyelsz a frizurádra, sminkedre, ruháidra, testi fittségedre? Ez igazán remek, de sajnos a megjelenéseden rengeteget ronthat ha rossz a tartásod, és nem szép a járásod. Ha nem tudsz helyesen járni, legalább olyan ciki, mintha zsíros hajjal lépnél ki az utcára.

Horvátországi látnivalók

Horvátországot legtöbben a csodás tengerpartja miatt látogatják, pedig a lenyűgöző természeti szépségek mellett számos izgalmas és érdekes látványosság vár minket. Ha meguntuk a fürdőzést, vagy épp nincs strandidő, kiránduljunk, és fedezzük fel Horvátországot más szemmel!  Az utazás költségeit pontosabban megtervezhetjük az itt található autópályadíj-kalkulátor segítségével.


1) Varazdin barokk szépségei

Igazi történelmi hangulat vár minket a barokk stílusban épült Varazdin városában (magyarul Varasd). Leghíresebb nevezetessége az Erdődy-vár, melyet a törökök elleni harcok miatt erős falakkal és bástyákkal vettek körül. Érdemes ellátogatni a szintén középkori eredetű Szent Miklós plébániatemplomhoz, de persze ezen kívül is számos kolostor, és barokk stílusú palota várja a turistákat. Különösen érdemes megnézni a színes homlokzatú Prašinski-Sermage palotát, az óvárosban lévő Stan%u010Di%u0107-téren.


2) Trsteno - a világ legrégebbi arborétuma

Dubrovnikban is számos látnivaló van, de kicsit távolabb, a mintegy 25 km-re fekvő kis halászfaluban, Trstenóban lenyűgöző arborétum várja a látogatókat. 1492-ben itt építette nyári rezidenciáját a dubrovniki patrícius, Ivan Marinov Gu%u010Deti%u0107-Gozze, amit csodás reneszánsz stílusú kerttel vettek körül. Az évszázadok alatt az arborétum számos különleges növényfajjal gazdagodott, megtalálható például a kínai kenderpálma, a kámforfa és a bank-rózsa is. A geometrikus alaprajzú Gu%u010Deti%u0107-kertet sétányok, romantikus kőfalak, szőlővel befuttatott pergolák, izgalmas kis kápolna, pavilon, malom és szökőkút díszítik. Ha arra járunk, semmiképp se hagyjuk ki a barokk stílusú nympheumot a Neptun kúttal.


3) A Pulai amfiteátrum

Az Isztriai-félsziget Augustus császár idején, az I. század első felében élte virágkorát. Ennek emlékei közül jó néhány ma is látható: az amfiteátrum, a lenyűgöző Augustus és Róma templom, a Herkules-kapu, a Sergius-diadalív vagy a kettős ívű Porta Geminia kapu. Leghíresebb ékessége természetesen az amfiteátrum. A 23 ezer fő befogadására készült építmény a római kori amfiteátrumok közül az öt legnagyobb közé tartozott, és olyan jó állapotban maradt fenn, hogy ma is koncerteket, fesztiválokat rendeznek benne.


4) Trogir varázslatos hangulata

Trogir 1997 óta az UNESCO Világörökségi listáján szerepel. A Split melletti kikötőváros különleges település: központja egy kis szigetre épült és egykoron a magyar királyság része volt. Itt élt IV. Béla magyar király volt, aki a tatár hódítás elől menekült. Trogir legfőbb nevezetességei a középkori épületek: a Szent Márk torony, a Kamerlengo citadella, a Szent Lőrinc-székesegyház, a kis Szent Sebestyén templom, illetve a több mint ezer éves Szent Borbála-templom.


5) Isztria, Festini cseppkőbarlang

Feštini falucska mellett találjuk a lenyűgöző cseppkőformákat és kisebb-nagyobb tavacskákat rejtő Festini barlangot (Feštinsko kraljevstvo). A 100 méter hosszan bejárható barlang kiépített, biztonságos sétaúttal várja a látogatókat április és október között - horvát, angol, olasz és német nyelvű túravezetéssel.


6) Krka Nemzeti Park

A Šibeniktől mellett fekvő Krka Nemzeti Parkot a Krka-folyó lenyűgöző, vadregényes vidékén hozták létre. Különleges sziklaalakzatok, szigetek, vízesések, tavak, egyedülálló növény- és állatvilág várja a turistákat, illetve több történelmi jelentőségű erőd romjait is megcsodálhatjuk. Csodaszép a XIV. században alapított ferences rendi kolostor és templom a Visovac-tó szigetén.


7) Hvar, Pakleni szigetek

Hvar városa előtt bukkan elő a tengerből egy csodás kis szigetcsoport, a Pakleni vagyis Pokol szigetek, amit Hvar városból hajótaxin lehet megközelíteni. Igazi mediterrán édenkert, sok-sok titkos öböllel. Aki kényelmesebb strandolásra vágyik, a Palmizana öbölnél találhat homokos partot és több éttermet is. De itt épült a Carpe Diem klub is, ahol nevéhez híven egész nap bulizhatunk.


8) Brijuni szigetvilág

A csodálatos szépségű szigetek az Isztria partjainál emelkednek ki a habokból. A Brijuni Nemzeti Parkot hajóval lehet megközelíteni, majd kisvonattal látogathatjuk végig
a Brijuni sziget szépségeit.


9) Medulin homokos strandja

Medulin hatalmas és nagyon lassan mélyülő tengerpartja az Isztriai félsziget déli végén található. Kisgyerekes családoknak a lehető legjobb választás, mert sem sziklák, sem kavicsok nem nehezítik a strandolást, és a langyos vízben bátran játszhatnak a legkisebbek is - persze mindig csak felügyelet mellett.10) Rovinj romantikus arca

Rovinj egy kis szelet Olaszország az Isztria nyugati partvidékén, Pula és Koper között: romantikus, ódon kis sikátorok, az ablakok közt kiteregetett száradó ruhák, kopott, színes házfalak között, álmosan ringatózó halászcsónakok mellett andaloghatunk. Védjegye a lenyűgöző, tengerbe nyúló szirtfok, melynek közepén a Szent Eufémia-templom magasodik.


11) Zágráb óvárosa

Horvátország fővárosa igazi őskori település, a horvát lakosság a VI. században érkezett ide. A horvát főváros tulajdonképpen három város egyben: a Káptalandomb, az Alsóváros, ahol széles sugárutakat, hatalmas tereket, és szecessziós épületeket találunk, és a Felsőváros, amely meghitt, középkori hangulattal vár minket. Ha városnézés közben megéheznénk, próbáljuk ki Zágrábban az elérhető árú mediterrán fogásokat kínáló Zrno bio bistrót vagy a Duksa Pizzát.


12) Opatija békebeli hangulata

A Kvarner-öböl partján fekvő - egykor Abbáziának hívott - üdülőváros napjainkban is azt a békebeli hangulatot árasztja, amit fénykorában, a XIX-XX. század fordulóján élvezhettek a pihenni kívánó urak és hölgyek. Itt nyaralt többek közt I. Ferenc József is. A gyógyító klímája miatt is népszerű üdülőhely szanatóriumaiban nagyrészt magyar orvosok ügyeltek a gazdag vendégek egészségére.  A mediterrán város gyönyörű pálma-, leander- és babérparkjai között ma is gazdagságról és kifinomult eleganciáról árulkodó villák bújnak meg, persze ma már sok közülük szálloda. Híres és népszerű strandsétánya, az elegáns, impozáns Lungomare mintegy száz éves, és kihagyhatatlan élmény, ha arra járunk.


13) Bisevo Kék barlangja

Messze a horvát partoktól, kint a nyílt tengeren fekszik a különleges titkot rejtő Bisevo sziget: egy gyönyörű kék tengeri barlang található itt. A Kék barlang különlegességét az adja, hogy a belsejébe a tengeren keresztül szűrődik a fény, ragyogóan világító kékké festve a barlang vizét. Csónakon viszik be a turistákat, egy kis sziklahasadékon keresztül. A kirándulásokra a helyi horvát utazási irodánál lehet jelentkezni a környező szigeteken.


14) Motovun városa

Az Isztriai félsziget közepén, egy domb tetején található Motovun városa. A valódi olaszos, középkori hangulatot árasztó kisváros tökéletes célpont egy kellemes, barangolós, romantikus naphoz. Érdemes megkóstolni a helyi sonkát és sajtot, és felsétálni a várfalhoz, ahonnan csodás kilátás nyílik.

Nézze meg az autópályadíj-kalkulátor segítségével, Önnek mennyibe kerül majd eljutni a nyaralás helyszínére.

A gyerekek és a technológiai fejlődés

A gyerekek és a technológiai fejlődés


A játszóterek tele vannak élettel. Vidám gyermekek sokasága játszik, mennek az őrült kergetőzések a lépcsőkön, a koszos és lehorzsolt térdekre nyállal felragasztott levelek kerülnek. Széles mosolyok a lebarnult arcokon. Régebben így festettek városi lakótelepek. Manapság teljes a csend. Időnként megjelenik egy-egy szülő a gyermekével a játszótéren, de ezeknek a gyerekek az átlagos életkora nem haladja meg a 6 évet. Hol vannak hát az iskoláskorú gyermekek?


Valószínűleg mindannyian emlékszünk arra, hogy milyen volt a gyerekkorunk. Ez nemcsak egy korszak, amiből a legjobb emlékeink származnak, hanem ez ugyancsak az az időszak, amely a további életünkre, fejlődésünkre jelentős befolyással bír. A játékkal és a szórakozással eltöltött idő, mely a napirendünk csúcspontja, nagyban befolyásolja, hogy milyen emberré válunk a jövőben. Korábban úgy tartották, hogy az igazán boldog gyerek a koszos gyerek. Manapság a gyerekek már csak akkor koszolják össze magukat, amikor a számítógép előtt ülve, nassolás közben egy darab pizza az ölükbe pottyan.


A technológiának, amely rendkívül gyorsan fejlődik, számtalan pozitív aspektusa van, melynek mindegyike hatalmas lehetőségeket biztosít számunkra, amelyeket sokféle módon használhatunk fel. Azonban kiderült, hogy ezt a gazdasági növekedést, mellyel megkapjuk azt a kiváltságot is, hogy egy gyorsan fejlődő civilizációban élhetünk, káros módon használjuk fel. A szülők, mintha megfeledkeznének arról, hogy mi volt a saját gyermekkoruk lényege, a táblagépeket használják a gyerekeik szórakoztatására. Manapság gyakran láthatjuk azt az elképesztő jelenetet, amikor egy 4 éves gyerek egy felnőtt ügyességével váltogat az alkalmazások közt, vagy ügyesen küzd meg a szörnyekkel gyorsan átszaladva a képernyőn. Mint aztán kiderült, a gyerekeknek gondjaik jelentkeztek az írásnál. Inkább az elektronikus szerkentyűiken jegyzetelnek, minthogy kézírást használjanak. Nem minden szempontból tekinthetjük negatívnak ezt a változást, de fontos, hogy érezzük, hol a határ. A gyermek ezt a határt nem érzi, ezért a felnőtteknek kell e téren is felelősséget vállalniuk értük.


Egy másik negatív hatás, amit az elektromos eszközök gyakori használata okoz, az elhízás. A múltban ez a jelenség meglehetősen ritka volt a gyermekek körében, és leginkább valamilyen betegség jeleként kezelték. Manapság a legfiatalabbak túl keveset mozognak, szabadidejüket leginkább a számítógépek előtt töltik, míg mi ennyi idős korunkban társainkkal játszottunk kint az udvaron. Hangsúlyozva a probléma súlyosságát, hadd mutassunk be egy példát. Az egyik társasházban élő, elhízott 13 éves fiú közeledik. Húzza az egyik lábát a másik után, kimerültnek tűnik. Egy nő, aki a szomszédságában él, látja, hogy a fiú valami fehér színű dolgot visz a hóna alatt. A nő az idősebb generációhoz tartozik, és fiatalkorára visszaemlékezve azt feltételezi, hogy a fiú a focipályáról érkezett. Egy rövid beszélgetés reményében rámutat a labdára, és megkérdezi, hogy a csapata nyert-e.  A fiú meglepetten bámul az asszonyra egy ideig, majd zavarodottan így válaszol: "Sajnálom, asszonyom, ez nem egy labda. Ez egy karfiol ".


Tény, hogy manapság a kikapcsolódás legfőbb forrásai a számítógépes játékok. És ha épp nem játszunk, akkor az internetes portálokon keresztül tartjuk a kapcsolatot a barátokkal. A fiatalok kezdik elfelejteni, milyenek a valódi interperszonális kapcsolatok. Életük egyre inkább virtuálissá válik. Ez nemcsak azt vonja maga után, hogy elveszítik a beszédképességüket, hanem azt is, hogy már nem fordítanak figyelmet arra, hogy gondolataikat a saját anyanyelvükön fejezzék ki. Az SMS-sel történő kommunikáció azt eredményezte, hogy a beszédük rövidítésekből épül fel. A gyermekek lustulnak, és a szókincsük hiányos. Nem értik meg, hogy mi az értéke egy másik személlyel folytatott közvetlen kommunikációnak. Észre sem veszik, hogy milyen örömet adhat egy könyv elolvasása, vagy az, amikor egy házi feladathoz nem az internetről próbálunk információkat szerezni, hanem valamilyen más forrásból.


Az érzékenység hiánya is ijesztő. Az internetet áthatja az agresszió, és előfordul, hogy egy másik személy véleményére nagyon gyorsan és meggondolatlanul reagálunk, eltekintve annak következményeitől. A gyermekek és a fiatalok megerősítést keresnek e webes felületeken, de gyakran csak a gyűlölettel találkoznak. Az az érzékenység, amit az Andersen-mesékből vagy a Disney filmekből tanultunk meg, kezd eltűnni.


A világ fejlődik, ez tény. És nincs is ebben semmi rossz mindaddig, amíg nem feledkezünk meg a józan észről. Mutassuk meg hát a fiataloknak, hogy milyen csodálatos dolog, ha néha sebes lesz a térdünk és az, ha kunyhót építünk régi kartondobozokból a bokrok között a ház mellé! Hadd tanítsuk meg őket "igazából" élni!


További hasonló cikkért keresse fel az ismertorvos.hu weboldal pácienseknek szóló blogját!

Hővédő roló: hatalmas segítség kánikula idején

Hővédő roló: hatalmas segítség kánikula idején


Létezik olyan fényzáró, amelyik segítséget nyújthat számunkra a nagy meleg idejében, hiszen nem engedi be a forró levegőt a szobába. Érdemes kipróbálni, hiszen ez sokban javíthatja komfortérzetünket.


Kánikula idején általában az ablakok sötétítői is megszívják magukat a meleg napsugarakkal, így a szobába is mégnagyobb melegséget szorítva.


Mindkét probléma megoldható viszont a Velux külső hővédő roló termékekkel. A Velux termékei tökéletes megoldást biztosítanak, hiszen a nagy forróságban megfékezik a napsugarak 76%-át, így azok nem jutnak be a már amúgy is felmelegedett lakásba. Tetőtérben lakók bizonyára máris kedvet kaptak egy ilyen roló beszerzéséhez, hiszen ott jellemzően nagyobb a forróság egy meleg nyári napon.


A rolón lévő háló sötét színű felülete elnyeli a hőt, így az üveg kevésbé melegszik fel, tehát kellemesebb marad a levegő a szobában. Természetesen a rolón felül bármilyen árnyékoló is használható, melyek közül kedvünkre válogathatunk a Veluxnál.


Mivel tehát egy ilyen hővédő roló nem kifejezetten az árnyékolásra alkalmas, így még a kilátásunk is megmarad az ablakon keresztül, amit sokkal jobban élvezhetünk, ha nem érezzük úgy magunkat, mintha egy szaunában ülnénk.


Itt egy megoldás tehát a forró szobák elkerülésére, ahol nem csak a felnőttek, de a gyerekek is sokkal jobban érezhetik majd magukat. Ezt persze nem csak a hűvösebb levegővel érhetjük el, hanem azzal is, ha a rolók mellé nekik tetsző mesefigurás sötétítőket választunk.


Mindezek megvásárolhatóak kézi, elektromos vagy napelemes változatban is, azt választhatjuk tehát, ami számunkra a legideálisabb és legjobban tetsző.

Válogatott videók, YouTube video, érdekes videó.
Most a Buli TV -n: Victoria Kern & Menno - Weeke...
Victoria Kern & Menno - Weekend
Most a Karaoke TV -n: Boggie - Fearless
Boggie - Fearless
Most a CoverSongs TV -n: DMK - Everything Counts
DMK - Everything Counts
Most a Gyerekdal TV -n: Joós Jutka - Icipici kis...
Joós Jutka - Icipici kis mese
Most a Christmas TV -n: Barry Manilow - Because ...
Barry Manilow - Because it
Most a Németzene TV -n: Dodo - Hippie-Bus
Dodo - Hippie-Bus
Most a MagyarDalok TV -n: Margaret Island - Egy lá...
Margaret Island - Egy lány sétál a domboldalon
Most a Hellovideo TV -n: Ne engedd a kislányod k...
Ne engedd a kislányod külföldi idegenek mellé!
Most az Új klipek TV -n: Black Eyed Peas - Dance 4...
Black Eyed Peas - Dance 4 U [2022]
Most a Szerelmes dalok TV -n: Wet Wet Wet - Good...
Wet Wet Wet - Goodnight girl

.